Creatio Lookups

Şu tarihte değiştirildi Çrş, 6 Eyl, 2023 şunda: 7:28 AM

Lookup Değerlerini Yönetmek

Belirli bir alan için değerleri depolamaya adanmış nesnelere "lookups" denir. Creatio’daki çoğu açılır liste , değerlerini lookups’dan alır. Creatio nesnesinden bir kayıt seçebileceği özel bir lookup türü alan da vardır.

Karşılık gelen lookup nesnelerinin kayıtlarını yöneterek açılır listelerde ve lookup alanlarında bulunan değerleri yönetebilirsiniz. Örneğin, section wizard aracılığıyla özel bölümünüz içinde yeni bir lookup alanı oluşturduktan sonra, [  Lookups ]  bölümündeki lookup değerlerini doldurmanız gerekecektir.

Lookup listesine erişmek için [ Studio ] çalışma alanından veya System Designer'dan [  Lookups ]  bölümünü açın. 

[ Studio ] çalışma alanından [ Lookups ] bölümüne erişim

metin içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu



System Designer’dan [ Lookups ] bölümüne erişim

metin içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


Belirli bir lookup kayıtlarını yönetmek için önce onu lookups listesinde bulmanız gerekir. Genellikle, lookup nesnesi adları, değerlerini depoladıkları lookup alanlarının adlarını yansıtır. Örneğin, [ Activities ] bölümündeki [  Category ]  alanı için değerleri saklayan lookup’a "Activity category" adı verilir.  

Gerekli lookup’ı bulmak için Filters/folders kullanılır. [ Lookups ] bölümünde gerekli lookup’ı bulamazsanız, lookup nesnesi henüz bölüme kaydedilmemiş olabilir. 


metin içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu




Yeni Lookups Oluşturma

Lookup değerleri listesi, bir lookup nesnesinin kayıtlarına dayanır. Gerekli nesnenin zaten var olup olmadığına bağlı olarak, [Select existing lookup] ( [  Mevcut aramayı seç ] ) veya 

 [Add new lookup] ( [  Yeni arama ekle ] ) seçeneğini seçin.


  • Lookup nesnesi henüz mevcut değilse , bir sayfaya yeni bir lookup alanı eklediğinizde ve değişikliklerinizi kaydettiğinizde Section Wizard (Bölüm Sihirbazı) tarafından otomatik olarak oluşturulacak ve kaydedilecektir. Bu durumda,  Lookups ] bölümüne gitmeniz ve lookup’ ı kayıtlarla doldurmanız gerekebilir.



  • Lookup nesnesi zaten mevcutsa , kayıtlarını yönetebilmek için  Lookups ] bölümünde karşılık gelen yeni bir lookup kaydetmeniz gerekir .



  • Section Wizard Aracılığıyla Aramalar [Lookups] Oluşturma 

       Section wizard’da yeni bir lookup alanı eklediğinizde, [Add new lookup] 

([  Yeni arama ekle ])  seçeneğini belirlediğinizde otomatik olarak bir lookup oluşturulur . 








Yukarıda bahsedilen durumu uygulamak için;

  1. [Requests] bölümünde bir kayıt açın ve  View  altından  Open section wizard’a tıklayın.


  1. Sayfa tasarımcısında gerekli alanı ayarlayın:



  • Sayfanın sol tarafında, [ New column ] ([Yeni sütun]) seçim alanında  [ Lookup ] sütununu seçin ve bunu kayıt  sayfasına sürükleyin . 


                      






  • Açılan pencerede gerekli alanları doldurun. [Lookup] alanınızın zorunlu olmasını istiyorsanız, [ Required ]  onay kutusunu seçin.




  • [Lookup] alan grubunda , [Add new lookup] (Yeni arama ekle)  seçeneğini seçin ve oluşturmak istediğiniz lookup başlığını ve adını belirtin. [ Title ]  alanı, Creatio'daki lookup başlığına ve nesne başlığına karşılık gelirken, [  Name  ] alanı , veritabanındaki nesne adına ve tablo adına karşılık gelir.

 

  1. [ Save ] butonuna tıklayın.


  1. Section wizard’da değişikleri kaydedin.


Sonuç olarak, Section wizard’daki değişiklikleri kaydettikten sonra, oluşturulan lookup otomatik olarak Creatio'ya kaydedilecek ve wizard değişiklikleri kaydettiği pakete bağlanacaktır.

Bundan sonra, lookup’ ı doldurmanız ve request türlerini belirtmeniz gerekir.

         Bunu yapmak için;   

  1. Uygulamanın sol üst köşesindeki    butona tıklayarak system designer’ı açın ve [ System setup ] bloğundaki Lookups bağlantısını seçin. 

  2. Title’a göre hızlı filtre aracılığıyla oluşturulan [  Request types ]  lookup’ı bulun ve içeriğini açın .

 

  1. Lookup’da request types oluşturmak için [New] butonuna tıklayın.


Sonuç olarak, request sayfasındaki [ Type ] alanını doldururken oluşturulan [ Request types ]‘daki lookup bilgilerini kullanabileceksiniz.

metin içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Yeni bir lookup alanı ekleme

metin içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


Yeni bir oluşturma nesnesi eklemek için [  Add new lookup ]  öğesini seçin . Yeni lookup nesnesi için name ve title belirtin.

  1. Title  alanında lookup nesnesini diğer nesnelerden ayıran bir title belirtin.


  1. Veritabanındaki yeni lookup nesnesi için Name ]  alanında bir kod belirtin. Nesne adı bir önek içermelidir. Ön eki "Nesne adı için önek" ("ŞemaAdıÖnek" kodu) sistem ayarında belirleyebilirsiniz. Ön ek, varsayılan olarak “Usr” olarak ayarlanmıştır.



  • Mevcut Bir Nesneye Dayalı Bir Arama [Lookup] Ekleme

        Creatio'da varolan bir nesne için bir lookup kaydetmek için aşağıdakileri yapın:

  1. Uygulamanın sol üst köşesindeki   butona tıklayarak system designer’ı açın ve  [ System setup ] bloğunda [ Lookups ] öğesini seçin.


  1. [ New lookup ]  butonuna tıklayın ve lookup adını ve lookup data yapısını içeren nesneyi belirtin.


tablo içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Mevcut bir aramayı seçerseniz , [  Lookup ]  alanında lookup nesnesini belirtin. Örneğin, [ Owner ]  alanı için lookup olarak "Contact" nesnesini seçin:


Mevcut bir lookup’ı seçme

metin içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu



  • Bu içerikte lookups-sublookups mantığından da bahsetmekte fayda var. Yani oluşturduğunuz bir lookup’ın, ilişkilendirdiğiniz bir başka lookup ile konfigürasyonunu yapabilirsiniz.

Örneğin, Category ve Subcategory lookup’ları oluşturulduktan sonra bunların ilişkilendirilebilmesi için open section wizard dedikten sonra açılan section düzenleme kısmından açılan sayfada business rules sekmesinden add business rules ile filtreleme ekleyerek bu ilişkiyi oluşturacağız:

Burada oluşturulan yapıyı aşağıda açıklanacak şekilde teyit edebilirsiniz.

Request category lookup ‘ı altında eklenen iki kaydı görüyorsunuz:

metin içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


Burada ise oluşturulmuş Request subcategory lookup’ı kayıtlarının category ile ilişkilendirildiğini görebilirsiniz:

metin içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


Lookup içinde kayıt için new diyerek yeni bir değer eklemek istediğinizde aynı satır için category açılır listesinden de seçim yapmanız gerektiğini görebilirsiniz:


Ve sonuç olarak Request section’ı içinde herhangi bir kaydın içine girildiğinde subcategory açılır listesinden bir kayıt seçildiğinde category kısmında ilişkili kayıtların geldiğini veya category girildiğinde o kayıtla ilişkilendirilmiş subcategory’lerin seçilebildiğini kontrol edebilirsiniz:

Settings  butonundan System Designer’a tıklayarak Admin Area/Advanced settings ‘e tıklayarak da Configuration içinde filters yardımıyla görüntüleyebileceğiniz oluşturulan subcategory nesnesinin ilişkili olduğu sütunları Columns bölümü altında görebilirsiniz:

metin içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu






Bu makale sizin için faydalı oldu mu?

Harika!

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Üzgünüz! Size yardımcı olamadık

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Bu makaleyi nasıl iyileştirebileceğimizi bize bildirin!

Nedenlerden en az birini seçin
CAPTCHA doğrulaması gereklidir.

Geri bildirim gönderildi

Çabanızı takdir ediyoruz ve makaleyi düzeltmeye çalışacağız